Den Veliga Modern

Morgonstund – en föränderlig tid
 

Morgon, en helt vanlig söndag. Lugnt och fridfullt. Tystnaden bryts bara då och då av ett pysande från kaffebryggaren eller prasslet från en tidningssida som vänds.

Så här var det ju inte förr, när barnen var små. Då var det tvärtom. Speciellt den tiden innan det gick att placera dem framför TV:n för att man själv skulle få sova en liten stund till.

Jag minns speciellt ett tillfälle när min förstfödde var ett halvår gammal ungefär och han ville absolut vara upp och bli buren fast klockan bara var fem på morgonen. Jag stod framför det stora fönstret med den lilla (men rätt tunga) bäbisen i famnen och såg rakt in i lägenheten mittemot. I det nybyggda bostadsområdet var det insyn som rådde tills den boende själv satte upp någon slags skydd i form av gardin, schallusie eller likande. Det var inte många som hunnit göra det ännu, så jag kunde med tydlighet och skärpa ser tre unga tjejer sitta och efterfesta vid ett köksbord. De såg inte mig, de hade fullt upp med att prata och skratta och vara så där efterfesttrötta utan minsta tanke på att gå och lägga sig. De såg inte mig (på något sätt typiskt) – en sådan människa som i alla fall någon av dem säkert skulle komma att vara om några år – en person som nödgas upp ur sängen i arla morgonstund, de såg inte mig men jag såg dem. När jag var dem, såg jag aldrig den där kvinnan som tvingades upp på småtimmarna. När jag själv satt och drack slattarna ur vinflaskorna och slickade på fingret för att kunna få upp det sista saltet i chipsskålen, existerade hon inte i mitt medvetande. Hon fanns inte i mitt sinne när jag hade fullt upp med mig själv och av att hänga med min kompisar. Men senare, när jag stod där med mitt barn på armen och påsar under ögonen, såg jag dem. Jag såg dem och jag såg tiden som blivit en annan och jag såg mitt liv och förstod att så här skulle det vara nu. Det var bara att glömma det där med sovmorgon. Och efterfest också för den delen. Från och med nu var livet så här.

Så hände något igen. Ungar blev tonåringar. Ungar sover länge – jag menar LÄNGE – varje ledig morgon. Ungar erbjuder föräldrar fri tid. Morgonstund har guld i mund. Frid och lugn och kaffe och tidning och ett stilla samtal med maken och tid till eftertanke och tid att planera dagen och… Ja, tid helt enkelt. Egentid. Det som jag, när jag stod i fönstret och iakttog efterfesten, aldrig mer trodde mig få igen. Nu har jag till och med både sovmorgon och egentid. På det sättet kan man ju se tonårstiden och tonåringarnas enorma behöv av att sova som en gudagåva, eller lite som en avkastning – all morgontid vi som föräldrar har investerat i våra barn få vi nu tillbaka.

Man skulle också kunna se det som payback time. Jag skulle ju kunna gå upp och väcka dem, fast klockan bara är 10…

Ungar! Låt oss starta en föräldra- och tonårspodd ihop!

 

  

– Älskade tonåringar! Jag har det! Låt oss starta en föräldra- och tonårspodd ihop! Är inte det en fantastisk idé? Vi startar en podcast! Tänk vilken möjlighet för oss! Att få samtala, tid att umgås – ja eller ”hänga” dåra – och dessutom en möjlighet att nå ut med vardagliga och viktiga problem som en tonårsfamilj kan ha? Vad säger ni? Hallå? Varför gick ni? Har ni redan ätit upp? Hallå? Är ni mätta då?

Jag sitter kvar vid köksbordet med maken.

– Visst vore det en bra idé…?

Hans blick är inte väldigt övertygande.

 

Jag vill ändå inte ge mig. Är inte de sociala medierna det nya sättet att terapeutiskt läka sig själv? Att på Facebook skriva om nya jobbet och hur förkylningen har utvecklats sig, att lägga ut middagen och semesterresan på Instagram och att fundera över livets vardaglighet och omöjlighet på Twitter. Och därefter få bekräftelse på detta, bekräftelse som är lika med att det är sant, verkligen har hänt. Ett litet märke i form av en tumme eller ett hjärta som bevisar att någon, helst några, verkligen har sett en och det man gjort eller det man är. Att dela med oss av våra liv innebär att vi får ett vidare perspektiv på det, eftersom när livet plötsligt gestaltar sig där framför oss i skrift eller på bild – synliggörs det även för oss själva. En slags överblick. Perspektivet kan också vidgas i och med att vi lever oss in i de personer som klickat ”Gillar”. Vi ser vår egen uppdatering utifrån våra Facebookvänners synvinkel (eller i alla fall vår föreställning av våra Facebookvänners synvinkel) och lever oss in i dessa personers upplevelse av fotot på vår hög med använda pappersnäsdukar på det nya arbetsbordet.

Att blogga ger ju möjlighet till ännu mer terapeutisk rening. Mediaterapi. Du kan bre ut dig mer, visa upp, erkänna, försöka dig på olika förhållningssätt, inta olika roller och redan i texten kan du ta med läsarens värdering av vad du skriver om du ger dig tid att tänka på dem du skriver till.

Hur bra vore det då inte med en podd? Att göra en podcast ihop med sina barn måste ju vara bättre än familjeterapi. Vi skulle kunna ha olika teman i varje avsnitt:

·         Tema kärlek (det vore ju jättespännande att höra lite om hur ens tonåringar tänker där)

·         Tonåringens behov av avskildhet

·         Mammors behov av samvaro med sina barn

·         Rutiner kring hur vi hjälps åt i hemmet

·         Tonåringar och skolan

·         Vanliga tonårstankar

·         Mödrars och fäders oro

·         Saker tonåringar aldrig skulle berätta för sina föräldrar (men det kanske är att hoppas på för mycket?)

Så skulle vi kunna köra ett avsnitt i veckan. Alltså jag tror att detta skulle göra underverk för vår familj. Vi skulle ha en regelbunden tid då vi faktiskt gör något kreativt tillsammans (skapar en podd) och vi skulle prata om sådant som vi annars inte så ofta lyckas prata om. Och andra familjer med tonåringar skulle kunna lyssna (tillsammans! Hela familjen!) och de skulle kunna känna igen sig och också de börja prata med varandra om dessa kanske lite svårare frågor.

Nu i uppstartsläget inför poddandet, skulle vi ju kunna börja med att jag förbereder lite frågor som vi ska prata om. Allt ungarna behöver göra är att vara sig själva. Fast prata lite mer än de brukar, förstås. Vi skulle ju också kunna ha avsnitt där vi bjuder in någon av ungarnas kompisar som gäster! Eller, om det skulle kännas lite jobbigt kan kompisarna vara med över Skype eller via Snapchat. Om ungarna är väldig upptagna då kanske vi kan podda samtidigt som de spelar Tv-spel eller kollar YouTube. Är det inte ungdomarna som är så bra på att multitaska? I alla fall brukar de ju säga det. Vi kanske kan ha det som tema vid något tillfälle. Tema ”Skärm”. Då finns det ju mycket att prata om, ur olika synvinklar. Vad vi föräldrar tycker om all tid som läggs ner på skärm, till exempel. Och om det skulle vara så att ungarna vid ett tillfälle inte har lust att komma ut ur sitt rum, det är ju inte helt ovanligt att de väljer att sitta där bakom sin stängda dörr hela jäkla dagen, då kanske vi får skaffa en så pass bra poddutrustning så att mikrofonerna tar upp ljudet genom dörren. Kan det funka?

– Älskling! Det är dags att podda nu! (Len röst)

Antagligen inget svar.

– Älskling! Idag är det ju tema kärlek. Vad tänker du om det?

– Nää.

– Vadå nä? Jo, det var det vi sa förut. Vad tänker du om kärlek?

– Inte ett skit. Gå!

– Ska jag prata med din bror först då? Så kommer jag tillbaka sedan? Vet du, jag klipper ihop den här inspelningen sedan, så det blir bra…

– Nä, jag vill inte göra någon j-a podd! Fatta.

– Just ja, då kommer jag tillbaka lite senare. Då hinner du ju tänka lite till också på temat. Du kanske är kär i någon? Eller det kan ju också handla om kärleken i en familj, hur kan den visa sig?

– Gå. Bara gå!

– Vi ses sedan då! Eller hörs, kanske man ska säga? Hihi!

 

Hum… Ja det gäller att få med dem på tåget bara. Kan man locka med glass? Nä, det är de ju för stora för… Jag får komma på något. För det här känns som den bästa idén jag haft på länge.

 

– Ungar! Hallå? Kom ner igen! Det blir glass till efterrätt!

– Det är klart vi ska starta en podd ihop!

När skräcken hugger dig över strupen

 Nä han är väl inte ute och knarkar ändå?!!

Jag är en orolig själ. Och jag har mycket fantasi. Fantasi och oro är ingen bra kombination. Jag kan skrämma upp mig själv till oanade höjder. Svindlande höjder… Det räcker med så lite. Det darrar till lite i tonåringens stängda dörr och jag är där. Vad gör han nu? Har han öppnat fönstret och tjuvröker? Eller nej, tänk om han röker marijuana eller hasch? Eller vadå "tänk om"… Han GÖR säkert det. Med lite svag röst ropar jag genom dörren.

– Vad gör du där inne?

Så klart inget svar. Jag höjer rösten.

– Vad gör du där inne?

Ändå inget svar, jag får ta i.

– VAD GÖR DU DÄR INNE?

Äntligen ett:

– VA?

Just ja, han har ju hörlurar så klart.

– VAD GÖR DU DÄR INNE?

– Jag kollar på en serie.

– Har du fönstret öppet?

– Nä? Jag kollar på Prison Break.

– Igen? Den har du ju sett förut?

– Ja, men den är bra. Jag kollar nu. Ok? Hej då.

Ja hej, hej du... Oron tar fart igen. Varför måste han kolla på Prison Break? Vad lär han sig av den? Att bryta sig ut ur fängelser? Och den serien har ha ju sett förr. Det är väl en gammal serie? Har han en reell anledning att titta på den serien? I så fall: Hjälp!

Det här med oron är ju som med allt annat, det är värst på nätterna när man ska försöka sova. Fantasin och trygghetskontrollen samarbetar. Tar ut sin rätt skulle man kunna säga. Nästan på väg att somna hör jag min man fråga sonen:

– Vad gör du? Varför sover du inte?

Jag hör inte svaret.

Skräcken sätter tänderna i min strupe, ett rejält hugg tvärs över halsen bara. Rädslan sprider sig ner i halsgropen, når hjärtat. Kroppen blir en isstod samtidigt som blodet ändå pulseras ut genom ådrorna med tunga långsamma slag. Varför är tonåringen vaken mitt i natten? Är det amfetamin då? När man är så speedad så man inte kan sova? Eller är det Noccon? Det kanske är amfetamin i Nocco? Jag måste läsa innehållsförteckningen bättre. Jag gör det imorgon. Imorgon. Sov nu. Jag kan ändå inte göra något just nu. Jag försöker slappna av men fryser till is igen. Varför låter jag honom dricka energidryck? För att han är över 15 år och det är lagligt… Det får bli slut med det. Jag måste tala med honom. Det är värre med amfetaminet. Hur tar man upp det till en diskussion utan att han känner sig anklagad? Och mitt enda indicium är att han var vaken mitt i natten en gång. Fast det där vet man ju inte. Vi vet ju inte vad han gör… när vi sover

Det är ju just det. Det där att man tappar kontrollen (vad gör de bakom den stängda dörren?, vad de gör på nätterna?, vad gör de när de går iväg med kompisar?, vad gör de på nätet?) och att man måste ge dem eget ansvar (huvva!). Ge och ge… de f*****g tar det där ”egna ansvaret”. ( Ja, i alla fall när det gäller vissa bitar, de ”roliga” bitarna.)

Min äldsta tonåring verkar ha släppt sitt behov av att provocera. (Jag skriver ”verkar” för det ända jag vet är att jag inte vet någonting om hur deras ageranden förändras över tid eller återkommer efter mer tid.) Eller, ELLER, så har han bara blivit smartare och säger sådant som han vet att jag blir lugn av och då låter honom gå iväg på kvällen och in i den mörka, farliga natten.

Här om dagen ville jag (liksom bara) upplysa honom om det där Fentanylpreparatet som orsakat flera unga personers död. Alltså de kvävs till döds. Preparatet signalerar till hjärnan att sluta andas. Jag vill berätta för min son, för han verkade inte känna till det. (Åh va skönt ändå! Eller va? Han borde läsa tidningen mer!) Jag ville tala om för honom att drogen först inte var narkotikaklassad och att det bara är ett litet piller, så lätt att bara ta, stoppa i sig. Men sedan visar det sig att det är ett gift som dödar dig. Jag tänker själva att det vore svårt att tacka nej om någon som man kanske är kär i, eller bara tycker är väldigt söt och roligt, erbjuder dig en kul grej: ”Testa den här så skrattar vi ihop resten av kvällen.” Ja, alltså jag vet inte hur det går till, sådant där, men jag har ju min livliga fantasi att tillgå.

Jag hann i alla fall inte säga så mycket om fentanylen innan min son sa:

– Jag tänker aldrig ta droger, mamma. Jag är ingen knarkare.

Å tack god gud! Hur skönt var inte det att höra? All oro försvann. Min son tänker inte bli narkoman! Han har andra planer! Hurra!

En kort stund av frid i hjärtat, i ådrorna och i sinnet. Men sedan sätter sinnet igång igen. Fantasitanten och kontrollfreaken samspelar åter. Han, sonen, är nu så klok att han har kommit på det är bättre att lugna mamma än att oroa henne. Och sa han inte för något år sedan att han tänkte testa (typ planerade att testa?) om han befann sig i ett land där det var lagligt? Betyder detta att han redan har börjar med något? Jag måste genast stå lite nära honom och titta. Hur stora pupiller har han? Är de inte jättestora? Hjälp! Kan man ta ett kissprov i smyg? Och bara lämna in på Mini-maria?

Någonstans i allt detta skjuter jag det också ifrån mig. Jag tar inte hela tiden min (överdrivna) oro på största allvar. Mest på nätterna i så fall, på morgon känns det inte lika relevant längre. Det kan vara en rätt jobbig bergochdalbana men jag inbillar mig ändå att det är bra att inte vara för naiv heller och blunda för tecken. Även om det också är dumt att göra en höna av en fjäder. Det är bara det att det är ju en av de största, största rädslorna, att ens unge skulle råka hamna in i narkotikamissbruk. Det finns ju massor av saker att oro sig över när det gäller ungarna och deras liv och framtid (jag vet, jag har många nätters erfarenhet) men missbruk… det är ju som att förlora dem in i en annan värld, där de existerar men man når dem inte, förlora dem in i ett icke-liv. Jag kan inte säga det på annat sätt än att det är en av de allra, allra värsta rädslorna.